15 Σεπτεμβρίου 2021

Βιώνοντας την κλιματική αλλαγή

Της Έφης Κόττα
Διπλ. Χημικού Μηχανικού, MSc
Προϊσταμένης Τμήματος Περιβάλλοντος & Χωροταξίας

της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί»

 

Καλοκαίρι 2021. Ένα καλοκαίρι τόσο ιδιαίτερο μετά από όλα αυτά που βιώσαμε ως χώρα. Ίσως το πιο θλιβερό σε εθνικό επίπεδο (μετά φυσικά από αυτό του 2018 και την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι). Θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 50ο C, πυρκαγιές που «κατάπιναν» οικισμούς και δάση και ένα έθνος μουδιασμένο να παρατηρεί. Στη χώρα μας έντονα καιρικά φαινόμενα και ακραίες καταστάσεις τείνουν να αποκτούν τέτοια περιοδικότητα πού κανένα μοντέλο πρόβλεψης δεν μπορεί με ασφάλεια να προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση τους. Ο, τι σχολιάζαμε από τις οθόνες έχει έρθει πια στην πόρτα μας. Στην παγκόσμια κοινότητα  εισήχθη ο όρος περιβαλλοντική απειλή αντί της περιβαλλοντικής κρίσης, μεταφράζοντας την ανθρώπινη επιχειρηματικότητα με απειλή για το περιβάλλον και για τη ζωή του υπολοίπου κοινωνικού συνόλου. Ισχύει όμως;

Όσο και αν η περιβαλλοντική αδειοδότηση, η έκδοση αδειών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και οι μελέτες Διασποράς αερίων ρύπων έχουν γίνει δεύτερη φύση μας, όσο και εάν έχουμε πιστέψει στις έννοιες αυτές, βιώνοντας την πραγματικότητα και παρακολουθώντας όλα αυτά που κατά καιρούς λέγονται, γράφονται και διαδίδονται αναρωτιόμαστε εάν είναι δικαιολογημένη η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας και εάν όντως η βιομηχανική δραστηριότητα είναι αυτή που τελικά επιδρά καταλυτικά στο μέλλον του πλανήτη μας, όπως περιγράφεται στη θεωρία της ανθρωπογένους κλιματικής αλλαγής.

Νέες μελέτες έχουν αναδείξει ότι η κλιματική αλλαγή, που βιώνουμε με την κατά καιρούς αύξηση της γήινης θερμοκρασίας οφείλεται στη συμπεριφορά του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και δη στον αριθμό των εκρήξεων που λαμβάνουν χώρα στον Ήλιο (sun spot numbers). Σε περιόδους με έντονη παρουσία ηλιακών εκρήξεων  παρατηρείται αύξηση της μέσης γήινης θερμοκρασίας και το αντίστροφο.

Παραμένει λοιπόν αξίωμα ότι οφείλουμε να σεβόμαστε τον πλανήτη μας γιατί δεν μας ανήκει, ανέχεται τις επεμβάσεις μας, ενώ μπορεί ακόμα και να τις αποκαταστήσει, μετριάζοντας όμως και τη διάχυτη καχυποψία και δαιμονοποίηση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Στη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης ζητούμενο είναι η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, μέσω ευφυέστερης χρήσης των πόρων, αξιοποίησης της τεχνολογίας εστιάζοντας περισσότερο στην πράξη και στην περιβαλλοντική  παρακολούθηση, αρχές τις οποίες ασπάζεται και εφαρμόζει η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί».

 

Η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί» διαθέτοντας 29 χρόνια εμπειρίας, αλλά και άριστη γνώση της νομοθεσίας παρέχει  ολοκληρωμένες συμβουλευτικές και μελετητικές υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλ. 2310552100 ή 2109580000 και στο  info@samaras-co.gr.