17 Ιουνίου 2022
Εγκρίθηκαν δυο προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 από την ΕΕ ύψους άνω των 5,5 δις ευρώ

«Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»
Στις 15/6/2022 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» δημόσιας δαπάνης 3,9 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» αποτελεί ολοκληρωμένη παρέμβαση, που θα υποστηρίξει τους παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας στη μετάβασή τους σ’ ένα αναπτυξιακό πρότυπο, που καθοδηγείται από την Οικονομία της Γνώσης, αποτυπώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Χώρας και σε εναρμόνιση με τις νέες προτεραιότητες της Επιτροπής.
Είναι το εργαλείο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΕΣΕΕ), που συνδέει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση των εθνικών και περιφερειακών πλεονεκτημάτων. Επίσης, εναρμονίζεται με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, προωθώντας παρεμβάσεις και επενδύσεις που συνεισφέρουν στους στόχους που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και η ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού τους, ώστε να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική του είναι συμπληρωματική με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ο οποίος χρηματοδοτεί μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την παραγωγικότητα και ανθεκτικότητα της οικονομίας.
«Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης»
Στις 16/6/2022 εγκρίθηκε το «Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», το πρώτο που εγκρίνεται από όλα τα αντίστοιχα προγράμματα στην Ευρώπη, γεγονός που επικυρώνει με τον πιο επίσημο τρόπο το υψηλό επίπεδο και την ποιότητα του εθνικού σχεδιασμού για τη μετάβαση της χώρας μας σε κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Αυτή η πρωτιά καθιστά πλέον εφικτή τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων, που θα δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης στις επηρεαζόμενες περιοχές, με βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει 1.63 δισ. για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής και κλιματικής μετάβασης στην τοπική οικονομία και κοινωνία, εκ των οποίων 1,38 δισ. ευρώ αποτελούν κοινοτικούς πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Το Πρόγραμμα θα στηρίξει την ενεργειακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη και τους παρακείμενους δήμους και τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη. Η υποστήριξη του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης θα προωθήσει τη διαφοροποίηση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της επανειδίκευσης των ανθρώπων που επηρεάζονται από τη μετάβαση.
Για περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να επικοινωνήσετε µε τα έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Ανάπτυξης» στα τηλ. 2310 552000 (26ης Οκτωβρίου 43, Θεσσαλονίκη), τηλ 210 9580000 (Πανεπιστημίου 10, Αθήνα) & 2411 105 500 (Αγορογιάννη Αθ. 25, Λάρισα)
Site: www.samaras-co.gr – E-mail: [email protected]