12 Ιουνίου 2023

Ομιλία του Δ.Ν. Σαμαρά για τα 50 χρόνια του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ

Αξιότιμε Κε Πρύτανη του ΑΠΘ

Αξιότιμε Κε Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ

Αξιότιμε Κε Πρόεδρε του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών

Αξιότιμοι Κυριοι Καθηγητές, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητοί φοιτητές κ φοιτήτριες

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για όλους μας, για όλους τους Μηχανολόγους Μηχανικούς του Α.Π.Θ γιατί γιορτάζουμε τα 50 χρόνια, δηλαδή μισό αιώνα από την ίδρυση του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ.

Προσωπικά νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση, ξεχωριστή τιμή αλλά και μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ, ανάμεσα σε όλους σας, και γιορτάζουμε τα 50 χρονιά του τμήματος μας.

Αδιαμφισβήτητα, σήμερα η σκέψη μου γυρνάει πίσω 35 χρόνια πριν, και αυτόματα η μνήμη μου ανασύρει στιγμές από τα φοιτητικά μας χρόνια, από τις στιγμές που ζήσαμε στο τμήμα Μηχανολόγων μηχανικών, στα αμφιθέατρα , στις αίθουσες και γενικά στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ.

Καθηγητές όπως οι αείμνηστοι, Ροβέρτος Γραικούσης, ο Δημήτρης Ψωινος, ο Πέτρος Πετρόπουλος, αλλά και ο κ.Κώστας Πάττας, που είναι σήμερα εδώ και μας τιμά ιδιαίτερα με την παρουσία του, καθώς και, ο κ. Βλάσης Σωτηρόπουλος, ο κ Κώστας Μπουζάκης, ο κ. Απόστολος Γούλας, ο αγαπητός κ. Στέφανος  Σκολιανός,  όπως και όλοι οι άλλοι καθηγητές μας,  ήταν πραγματικοί δάσκαλοι και  τότε για εμάς ήταν κάτι σαν μικροί θεοί.

Θαυμάζαμε το εύρος των γνώσεων τους, αλλά και  όλη την  παρουσία τους, και γενικά με συνάρπαζε ο τρόπος σκέψης τους και φυσικά ο τρόπος που μας μετέφεραν τις γνώσεις τους.

Αυτοί μας έμαθαν την αναλυτική αλλά και τη συνθετική σκέψη που πρέπει να έχει ένας μηχανικός. Μας έμαθαν να λύνουμε οποιοδήποτε πρόβλημα συνδυάζοντας  τους νόμους της φυσικής, τα μαθηματικά, και γενικά τις φυσικές επιστήμες, ώστε να τελικά να δημιουργούμε κατασκευές που να κάνουν την ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη αλλά και τελικά καλύτερη.

Σήμερα λοιπόν, αυτή τη σημαντική μέρα που γιορτάζουμε τα 50 χρόνια, μισό αιώνα, από την ίδρυση του τμήματος (του ενιαίου αρχικά τμήματος Μηχανολόγων- Ηλεκτρολόγων) νιώθω βαθιά συγκίνηση, επειδή το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών αποτέλεσε για μένα, έναν σημαντικό σταθμό και ένα εφαλτήριο για την μετέπειτα πορεία μου.

Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι, οτιδήποτε πέτυχα (αν πέτυχα) στη  ζωή μου, το οφείλω στις αρχές και στις αξίες που πήρα από την οικογένεια μου και τα μαθητικά μου χρόνια, αλλά και στον τρόπο σκέψης που έλαβα από το τμήμα μηχανολόγων μηχανικών, με λίγα λόγια, προσωπικά πιστεύω ότι την οποιαδήποτε επαγγελματική μου επιτυχία την οφείλω στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.

Το τμήμα αυτό, μου προσέφερε όχι μόνο πολύτιμες γνώσεις και ένα αξιόλογο γνωστικό υπόβαθρο, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε το περιβάλλον εκείνο, που δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε αρχικά να αντιληφθώ και κατόπιν να αναπτύξω και να εξελίξω τις δεξιότητες και τις ικανότητές μου.

Μου προσέφερε το κλειδί, που ξεκλείδωσε όλες τις προοπτικές που δε θα μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχουν, ενώ με άσκησε σε έναν μοναδικό τρόπο σκέψης, θέασης και αντίληψης των δεδομένων που συνθέτουν την πραγματικότητα, αλλά και που μπορούν να τη βελτιώσουν.  Στέγασε, εκτός από την εκπαιδευτική διαδικασία και την έμπνευση, τις αγωνίες αλλά και τη δημιουργικότητα και τα όνειρα για το επαγγελματικό μου μέλλον.

Και από τα αμφιθέατρα, τις αίθουσες και τα εργαστήρια του ΑΠΘ, όταν σπουδάζαμε και μελετούσαμε τους νόμους της φύσης και της μηχανικής, βρέθηκα τo 1992 να ιδρύω μόνος μου το μελετητικό γραφείο, το οποίο στη συνέχεια μετεξελίχθηκε στη «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί» και σήμερα, 31 χρόνια από το ξεκίνημα αυτής της δημιουργικής μου πορείας, είμαι πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες» του μεγαλύτερου, αμιγώς ελληνικού ομίλου μελετητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, με γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο Όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες»,  διαθέτοντας πλήρως αναπτυγμένες υφιστάμενες δομές τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, κατέχει σήμερα  ηγετική θέση στους τομείς που δραστηριοποιείται και απασχολεί περισσότερους από 420 μόνιμους Μηχανικούς (εκ των οποίων οι 65 είναι μηχανολόγοι μηχανικοί, οι περισσότεροι των οποίων φυσικά είναι απόφοιτοι του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών, οι 35 είναι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και οι υπόλοιποι 310 είναι μηχανικοί όλων των  ειδικοτήτων.

Τολμώ να πω, ότι το τεράστιο πλεονέκτημα του ομίλου Σαμαράς κ Συνεργάτες, αρχικά είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας, , που είναι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, με βαθιά γνώση του θεσμικού πλαισίου, και κατά δεύτερο λόγο είναι η τεράστια τεχνογνωσία των μηχανικών μας. Παρέχουμε, με τη  λογική του one shop stop πάνω από 200 εξειδικευμένες υπηρεσίες στο engineering και στο consulting, πιστοποιημένες όλες με 8 διεθνή πρότυπα κατά ISO, με ολιστική προσέγγιση στα έργα, καθώς εμπλεκόμαστε, σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών, που απαιτούνται για την υλοποίηση των σύνθετων έργων και μεγάλων έργων που αναλαμβάνουμε.

Φυσικά στα 33 σχεδόν χρόνια που πέρασαν από τότε που αποφοίτησα, συνεχίζω να είμαι σε επαφή με το τμήμα και την πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ γενικότερα και να διατηρώ πολύ καλές σχέσεις με τους περισσοτέρους καθηγητές του τμήματος, όπως ο Νίκος Μουσιόπουλος, ο Άγις Παπαδόπουλος, o Νίκος Μιχαηλίδης, ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, αλλά και με πολλούς άλλους και ας με συγχωρέσουν που δεν τους αναφέρω όλους ονομαστικά, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί επιστήμονες και χαίρομαι ιδιαίτερα για το ερευνητικό αλλά και το διδακτικό τους έργο και γενικά που είναι άξιοι συνεχιστές των καθηγητών μου που ανέφερα πριν και που τιμούν με το έργο τους αυτό το τμήμα αλλά και το ΑΠΘ γενικότερα.

Προσωπικά, πιστεύω ότι ο μηχανικός γενικότερα, αλλά και ο μηχανολόγος ειδικότερα, δεν είναι επάγγελμα αλλά είναι τρόπος σκέψης, που τον οφείλουμε στο τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών και θα μας φανεί ιδιαίτερα πιο σημαντικός, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο επαγγελματικός ορίζοντας του Μηχανολόγου Μηχανικού είναι πιο ευρύς σήμερα με περισσότερες προκλήσεις και σίγουρα θα είναι πολύ ευρύτερος αύριο.

Γνωρίζουμε όλοι, ότι ο ρόλος του Μηχ. Μηχ. είναι παντού γύρω μας, στα κτίρια, στις υποδομές, στις μεταφορές, στο περιβάλλον, στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στα υλικά, στην παραγωγή, στα νέα συστήματα παραγωγής, το 3d printing, στη ρομποτική, ακόμη και στην ιατρική, στα συστήματα  διοίκησης, αλλά και σε πολλά άλλα.

Οι προκλήσεις πλέον είναι τεράστιες, αφού σε όλα τα παραπάνω, υπεισέρχεται και η τεχνική νοημοσύνη, αυτό που λέμε 4η βιομηχανική επανάσταση, ο άνθρωπος 4.0, που όλα αυτά διευρύνουν τα αντικείμενα του μηχανολόγου μηχανικού και να αποκτά μεγαλύτερη σημασία ο ρόλος μας στο να κάνουμε ευκολότερη τη ζωή των ανθρώπων. Ταυτόχρονα όμως αυξάνει και την ευθύνη να κρατήσουμε περισσότερο τον άνθρωπο μέσα μας, από τις μελλοντικές επιπτώσεις της εκπληκτικής αυτής τεχνητής νοημοσύνης, διατηρώντας τη βιοηθική διάσταση στις εξελίξεις αυτές.

Αξιότιμοι κύριοι καθηγητές, αγαπητοί συνάδελφοι αλλά και αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος, επιτρέψτε μου, με αφορμή τη σημερινή μέρα, να πω τα εξής :

 Κοιτάζοντας πίσω, έχω να πω ένα μεγάλο, ένα τεράστιο ευχαριστώ, στους καθηγητές μου και γενικά στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ., που μου δίδαξαν τόσα πολλά και που χάρη σε αυτούς οφείλω την επαγγελματική μου πορεία.

Κοιτάζοντας Μπροστά, θα έλεγα δυο πράγματα:

Το 1ο είναι για το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Θα έλεγα λοιπόν, ότι το τμήμα θα πρέπει να συνεχίσει την εξαιρετική του πορεία,  και αν κάτι θα έλεγα ότι πρέπει να βελτιώσει, είναι να συνεχίσει να είναι το πιο εξωστρεφές τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής και να συνδεθεί περισσότερο με την επιχειρηματικότητα, κάτι το οποίο βέβαια πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνει γενικότερο το ελληνικό πανεπιστήμιο. Προσωπικά, γνωρίζω  ότι το τμήμα τρέχει ήδη, πάρα πολλά ερευνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως τα ανέφερε και ο καθηγητής του τμήματος και κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής κ Υάκινθος και για αυτό αξίζουν στο τμήμα πολλά συγχαρητήρια, αλλά εγώ τονίζω και πιστεύω πολύ στην επιπλέον ενίσχυση της διασύνδεσης της έρευνας του τμήματος  με τη βιομηχανία και γενικά με την ελληνική αλλά και διεθνή επιχειρηματικότητα.   Αυτό πιστεύω  ότι θα βοηθήσει κυρίως τα Πανεπιστήμια, τους ερευνητές, την εφαρμοσμένη έρευνα, τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα την πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μας.

Το 2ο, είναι για τους αγαπητούς φοιτητές και φοιτήτριες.                      

Αγαπημένοι μου μελλοντικοί συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι είστε πολύ τυχεροί που σπουδάζετε στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, αυτό ίσως αρκετοί από εσάς σήμερα να μην το αντιλαμβάνεστε αρκετά, αλλά πιστέψτε με, αυτό ισχύει, και προσπαθήστε να είστε κοντά στους καθηγητές σας και κοντά στο τμήμα γενικά, προσπαθήστε να ρουφήξτε τη γνώση που σας παρέχει το τμήμα.  Έχοντας αυτή τη γνώση, μαζί με αρχές και αξίες ως θεμέλιο, σε συνδυασμό με την προσήλωση στον στόχο, πολύ δουλειά και αρκετές θυσίες και φυσικά με επιμονή και υπομονή, να ξέρετε ότι η επαγγελματική σας επιτυχία θα είναι δεδομένη.

Αγαπητοί μου Καθηγητές, Αγαπητοί Συνάδελφοι,  Αγαπητοί φοιτητές κ φοιτήτριες, Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Θέλω να ξέρετε, ότι αυτό που νιώθω σήμερα, εδώ, μιλώντας σ’ όλους εσάς δεν αποτυπώνεται εύκολα με λέξεις. Είναι ψυχή, είναι συναίσθημα, είναι όνειρα, είναι αγάπη, είναι, όμως και η πεποίθηση για ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον. Το μέλλον των επόμενων γενεών, των φοιτητών και των αποφοίτων του Τμήματος μας. Και σ’ αυτό ξέρω ότι συμφωνείτε όλοι εδώ, σήμερα.

Προσωπικά δεσμεύομαι να στηρίξω, όσο μπορώ αυτήν την προσπάθεια για το καλύτερο αύριο, που οφείλουμε στη νέα γενιά, προτρέποντας τη να συνεχίσει την προσπάθεια και να μας ξεπεράσει.

Στον Όμιλο «Σαμαράς & Συνεργάτες» υποστηρίζουμε έμπρακτα και σταθερά την ουσιαστική σύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας και του επαγγέλματος του Μηχανικού. 

Θα πρέπει να συνηγορήσουμε και να συνεργαστούμε όλοι μας γι’ αυτήν την σύνδεση, ο καθένας από τη θέση του.   Εμείς, ήδη, διατηρούμε μια εξαιρετική συνεργασία με το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, αλλά και με άλλα Πολυτεχνεία της χώρας, τόσο στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών, όσο όμως και στην εργασία των αποφοίτων, των νέων μηχανικών δηλαδή, σε ενεργά μας project, δίπλα σε έμπειρους μηχανικούς μας, που τους δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες και να αποκτήσουν εμπειρίες, δημιουργώντας έτσι τη νέα γενιά των στελεχών του Ομίλου.  

Μάλιστα δεν σταματάμε εδώ, αλλά σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε και κάποια μεταπτυχιακά, εστιασμένα όμως σε project που υλοποιούν οι εταιρείες μας.

Κλείνοντας, θα έλεγα και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ, και χρόνια πολλά σε όλους, χρόνια πολλά στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών που εύχομαι όχι μόνο να τα 100στήσει, αλλά και να τα 1000ασει.

Μέσα από την καρδιά μου, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας!  Σας συγχαίρω  για την ιδιαίτερη και εξαιρετική αυτή εκδήλωση και σας εύχομαι καλή δύναμη, έμπνευση και τόλμη για μια εξίσου δημιουργική συνέχεια!

Σας ευχαριστώ και πάλι,     

 Δημήτρης Ν. Σαμαράς.