19 Σεπτεμβρίου 2023
Ο Δ.Σαμαράς στο 6ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών

Μεγάλη επιτυχία είχε η συμμετοχή του προέδρου του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρη Σαμαρά με την ομιλία του στο 6ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2023 με θέμα «ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεις, Πρότυπες Προτάσεις, RRF: Ανάπτυξη υποδομών με τη συνεργασία κράτους και αγοράς».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη σημασία του άρθρο 25 του Ν. 5049/23, που προβλέπει ότι το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει την ταχεία εκτέλεση έργων από φυσικές καταστροφές με εκκίνηση την πρόσφατη καταστροφική καταιγίδα «Daniel» στη Θεσσαλία, στα σύγχρονα και ευέλικτα εργαλεία υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομών μέσω ΣΔΙΤ, Συμβάσεων Παραχώρησης και Πρότυπων Προτάσεων, ο καθοριστικός ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιτάχυνση των διαδικασιών ως κλειδί στην ωρίμανση και υλοποίηση έργων.
Η δημοσιογράφος, Ελένη Μπότα, που συντόνιζε το πάνελ ρώτησε τον κ. Σαμαρά: Εκτός των άλλων, η χώρα μας έχει μπροστά της μία ακόμη πρόκληση, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα ήθελα μέσα από την 30ετή και πλέον πείρα σας στον μελετητικό και συμβουλευτικό κλάδο να μου πείτε τί πρέπει να προσέξουμε για να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει μια εταιρεία, σαν την δικιά σας προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτές τις υψηλές απαιτήσεις και τι θα πρέπει να γίνει ώστε να αποκατασταθούν γρήγορα τα έργα που καταστράφηκαν στις πρόσφατες θεομηνίες της Θεσσαλίας.
Ο κ. Σαμαράς απάντησε:
Αξιότιμοι κ. υπουργέ,
Αγαπητοί συνομιλητές και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,
καλημέρα και από εμένα.
«Κα. Μπότα θα ήθελα αρχικά να συγχαρώ τον κ. Καραγιάννη, τον κ. Φωτεινό και όλους τους συντελεστές για την άψογη διοργάνωση και του 6ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών, που έχει γίνει πλέον θεσμός, αλλά και να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να συμμετέχω σ΄ αυτή τη θεματική ενότητα. Ευχαριστώ, επίσης, και εσάς για την ερώτηση σας και θα ξεκινήσω από το 2ο σκέλος της.
Οι πρόσφατες καταστροφικές, δυστυχώς, πλημμύρες στη Θεσσαλία, μας συγκλόνισαν και ανέδειξαν την ανάγκη συστράτευσης όλων μας, της πολιτείας, του μελετητικού, του συμβουλευτικού όσο και του κατασκευαστικού κλάδου, για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.
Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να συμβάλλουμε τα μέγιστα, στην αποκατάσταση όλων των κατεστραμμένων υποδομών των παραπάνω περιοχών. Για να γίνουν γρήγορα τα έργα αυτά όμως, απαιτείται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα γίνουν.
Μέχρι σήμερα, μετά από κάποια φυσική καταστροφή, και όταν μια περιοχή κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, τότε σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν 4412, προβλέπεται, οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να αποκλίνουν από τις κλασικές και χρονοβόρες διαγωνιστικές διαδικασίες και με πρόσκληση να απευθύνονται σε υποψηφίους αναδόχους και τελικά να αναθέτουν σε κάποιο εργολάβο την αποκατάσταση των ζημιών.
Παρόλ’ αυτά, όμως, όταν οι αποκαταστάσεις απαιτούν μεγάλα και σύνθετα έργα, πάλι απαιτούνται κάποιες εγκρίσεις και υπεισέρχονται κάποιες χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες τελικά καθυστερούν την υλοποίηση έργων και τις αποκαταστάσεις.
Γι’ αυτό στις περιπτώσεις αυτές, όπως π.χ. τώρα στη Θεσσαλία, απαιτούνταν επιπλέον απλοποίηση όλων των διαδικασιών, προκειμένου να έχουμε ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή, όπου πλέον το άρθρο 25 του Ν. 5049/23, προβλέπει ότι, το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει την ταχεία εκτέλεση έργων από φυσικές καταστροφές με εκκίνηση την πρόσφατη καταστροφική καταιγίδα «Daniel» στη Θεσσαλία.
Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, που παρακάμπτεται η κλασσική διαδικασία δημοσίων έργων, και τα έργα θα εκτελούνται με την πρόσκληση εταιρειών με πείρα σε ανάλογα έργα, με κατεπείγουσες διαδικασίες, θα πρέπει να διασφαλιστεί το γεγονός, ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα και δεν θα υπάρξουν εμπλοκές και άλλες δυσκολίες προκειμένου να έχουμε την ταχύτερη αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών της χώρας.

Σχετικά με το στο 1ο σκέλος της ερώτησής κα. Μπότα, θα έλεγα ότι, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας, ύψους 30 δις ευρώ, πέρα από το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ και γενικά από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεση μας, για να εκσυγχρονίσουμε κρίσιμες υποδομές, να μετασχηματίσουμε το κράτος με τελικό σκοπό να ισχυροποιήσουμε την οικονομία μας.
Η σημαντική αξία του ΤΑΑ, εκτός των χρηματικών πόρων, είναι η λογική που έχει, και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει τα έργα, που χρηματοδοτεί. Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε έργα, αν αυτά δεν εμπεριέχουν, κάποιο -ή όλα- από τα βασικά του χαρακτηριστικά του ΤΑΑ που είναι, η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή.
Επιπλέον, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τα έργα που επιλέγονται ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες και μακροπρόθεσμους στόχους και πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας και αποδοτικότητας.
Σαφώς και η μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η στενότητα στον χρόνο υλοποίησης, μέχρι το τέλος του 2026, αλλά και τα ενδιάμεσα ορόσημα, τα οποία είναι κρίσιμα για τη συνέχιση της υλοποίησης των έργων, που έχουν επιλεγεί.
Αναπόφευκτα, όμως, τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, φέρνουν στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες της γραφειοκρατίας του δημοσίου, τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες για την ωρίμανση, την αδειοδότηση, την ανάθεση και την υλοποίησή τους.
Αυτό αφορά, τόσο τα Δημόσια όσο και τα ιδιωτικά έργα, αλλά κυρίως τεχνικά έργα υποδομών, γι’ αυτό και το μεγαλύτερο μέρος στην ωρίμανση των έργων αυτών έχει ανατεθεί σε Συμβούλους, οι οποίοι πρέπει να είναι εξειδικευμένοι, για να μπορούν να εντοπίζουν έγκαιρα τα όποια προβλήματα και να δίνουν τις βέλτιστες λύσεις.
Εμείς, λοιπόν, Όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες» με μεγάλη χαρά και ευθύνη συμμετέχουμε σ’ αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, που δεν είναι άλλη από την έγκαιρη ωρίμανση των έργων του ΤΑΑ, δεδομένου ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υψηλές αυτές απαιτήσεις.
Αυτή την στιγμή, είμαστε ο μεγαλύτερος αμιγώς ελληνικός όμιλος εταιρειών μελετών και συμβούλων, με 420 και πλέον μόνιμους, in house, μηχανικούς αλλά και λοιπούς επιστήμονες, που δε λειτουργούμε με out sourcing λύσεις που έχουν τα γνωστά προβλήματα ανομοιογένειας και ασυνεννοησίας, αλλά με τη λογική και τη φιλοσοφία του One stop shop.
Σημαντικό μας πλεονέκτημα, λοιπόν, αρχικά είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας, οι άνθρωποί μας, που είναι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων με βαθιά γνώση του θεσμικού πλαισίου περί μελετών και αδειοδοτήσεων, αλλά και με πολύ μεγάλη εμπειρία στις διαδικασίες ωρίμανσης και διαχείρισης μεγάλων και σύνθετων έργων, καθώς και η τεράστια τεχνογνωσία μας από τα 100δες έργα που έχουμε υποστηρίξει στα τελευταία 31 χρόνια.
Έτσι, έχουμε την ικανότητα για την ολιστική προσέγγιση και τη σφαιρική αντιμετώπιση ενός έργου, καθώς καλύπτουμε όλο το φάσμα των υπηρεσιών μπορούμε με λεπτομέρεια, να καταστρώσουμε τον οδικό χάρτη υλοποίησης ενός σύνθετου έργου και να εντοπίσουμε εξαρχής όλα τα πιθανά προβλήματα και όλες τις πιθανές καθυστερήσεις που θα προκύψουν, από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αλλά και τα δεδομένα του έργου και να προτείνουμε τις βέλτιστες λύσεις.
Ενδεικτικά να αναφέρω, ότι η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί», έχει ήδη επιλεγεί, και παρέχει υπηρεσίες μελέτης, επίβλεψης, Project Management, και γενικά υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου σε πολλά έργα του Τ.Α.Α.
Η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί», είναι άλλωστε ένας από τους δύο τεχνικούς συμβούλους που υποστηρίζουν τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, τόσο στην ωρίμανση, όσο και στις διαδικασίες δημοπράτησης των έργων του ΤΑΑ που αυτή έχει αναλάβει, όπως ενδεικτικά στον εκσυγχρονισμό των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, του Νέου Πρωτοδικείου της Αθήνας, αλλά και πολλά άλλα.
Η επιλογή να δημιουργηθεί ειδική μονάδα στο ΤΑΙΠΕΔ, για την ωρίμανση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το RRF, ήταν πολύ σωστή δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει μεγαλύτερη ευελιξία από το κλασικό Δημόσιο και άρα μπορεί να τρέξει γρηγορότερα τις διαδικασίες ωρίμανσης.
Εξίσου σωστή ήταν στο παρελθόν και η επιλογή, να υπάρξει έκτακτο ειδικό καθεστώς, για την γρήγορη υλοποίηση των Ολυμπιακών έργων.
Όμως, τα δύο αυτά παραδείγματα, δείχνουν την μεγάλη ανάγκη να αναμορφωθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης έργων στην Ελλάδα.
Για τον σκοπό αυτόν και με αφορμή το ΤΑΑ, θα πρότεινα, να εκπονηθεί άμεσα μια μελέτη, η οποία θα αναδείξει όλες τις απαιτούμενες κρίσιμες θεσμικές αλλαγές, που θα συντόμευαν όλες τις διαδικασίες, χωρίς όμως να υπονομευτεί η ασφάλεια των έργων και να υπάρξει άμεσα η σχετική θεσμοθέτησή των αλλαγών αυτών, ώστε να αρχίσουν αμέσως να εφαρμόζονται οι απλοποιημένες και σύντομες χρονικά διαδικασίες.
Ο γνώμονας θα είναι το δημόσιο συμφέρον και η έγκαιρη υλοποίηση του εξαιρετικά διευρυμένου προγράμματος του ΤΑΑ, που είναι εθνικής σημασίας.
Συνεπώς, κλείνοντας κα. Μπότα, θα έλεγα ότι το ΤΑΑ, είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας, και πρέπει να καταλάβουμε όλοι τη μοναδικότητα αυτής της ευκαιρίας, όχι μόνο για το ύψος των πόρων που θα διατεθούν για τις υποδομές και τον εκσυγχρονισμό της, αλλά και γιατί τα κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων, σε συνδυασμό με τα στενά χρονικά ορόσημα υλοποίησης και τις διαδικασίες εκταμίευσης που επιβάλλει, αλλάζουν τον τρόπο και την κουλτούρα που παραδοσιακά σχεδιάζονταν και υλοποιούνταν τα έργα στη χώρα μας».

Συνεχίζοντας τη σύζητησή μας κ. Σαμαρά πέρα από τον κλασικό τρόπο υλοποίησης των δημοσίων έργων, σημαντικά έργα υποδομών υλοποιούνται με τις μεθόδους των ΣΔΙΤ, των Συμβάσεων Παραχώρησης και τώρα τελευταία μέσω των Πρότυπων Προτάσεων.
Εσείς, εκπροσωπώντας μια πολύ μεγάλη, αμιγώς ελληνική, μελετητική και συμβουλευτική εταιρεία, ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτά τα νέα εργαλεία υλοποίησης έργων κρίσιμων υποδομών στη χώρα μας και ποιος είναι ο ρόλος των μελετητικών και συμβουλευτικών εταιρειών στα έργα που υλοποιούνται μ’ αυτούς τους τρόπους;
«Κα. Μπότα, η εταιρεία μας «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί», μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες έχει επιλεγεί και παρέχει υπηρεσίες Project Management, τεχνικού συμβούλου, Ανεξάρτητου Μηχανικού, μελετητή ή επιβλέποντα τόσο στην ωρίμανση και υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, που δρομολογούνται, είτε με Συμβάσεις Παραχώρησης, είτε με ΣΔΙΤ, και πρόσφατα βέβαια συζητάμε και για Πρότυπες Προτάσεις.
Αντίστοιχα, λειτουργούμε ως Τεχνικοί Σύμβουλοι ή ως Μελετητές, για έργα των Υπουργείων Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας, Περιβάλλοντος, της EBRD και της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, καθώς και άλλων Δημόσιων Φορέων, όπως βέβαια και όλων σχεδόν των κατασκευαστικών ομίλων της χώρας μας.
Ως εκ τούτου, τα παραπάνω σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης κρίσιμων υποδομών στη χώρα μας, που αναφέρατε, τα γνωρίζουμε αρκετά καλά.
Είναι αλήθεια, ότι οι παραπάνω ευέλικτοι τρόποι ανάπτυξης και υλοποίησης υποδομών, που προωθούν τη συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα, έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα.
Όπως για παράδειγμα, ότι ο κλασσικός τρόπος υλοποίησης των δημοσίων έργων, καθυστερούσε πολύ την ωρίμανση, τη συμβασιοποίηση και την εκτέλεση των έργων ενώ απαιτούσε το Δημόσιο να πληρώνει όλο το κόστος υλοποίησης τους, με ότι σημαίνει αυτό για τη δυνατότητα των δημοσιονομικών μας.
Πλέον, μέσω των νέων εργαλείων, αξιοποιούνται ιδιωτικά κεφάλαια, για την υλοποίηση των έργων, και γενικά για την ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών, και τα οποία, στα ανταποδοτικά βέβαια έργα, οι ανάδοχοι πληρώνονται, από τα έσοδα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του ίδιου του έργου.
Ειδικότερα, οι Συμβάσεις Παραχώρησης, είναι πολύ γνωστές σε όλους μας τόσο από τους αυτοκινητοδρόμους, από τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, καθώς και άλλα έργα υποδομής, όπου σε σχέση με τα ΣΔΙΤ, ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει, εκτός από το κόστος υλοποίησης του έργου, θα έλεγα περισσότερους κινδύνους, τόσο κατά την ωρίμανση όσο και κατά την υλοποίηση, αλλά και τη λειτουργία. Αποζημιώνεται, βέβαια, από την εκμετάλλευση του ίδιου του έργου.
Σχετικά με τον θεσμό των ΣΔΙΤ, έχει ήδη αποδειχθεί έμπρακτα ότι αποτελεί, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υλοποίησης έργων, που επιτυγχάνει, τη βέλτιστη κατανομή κινδύνων, μεταξύ, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στα Ανταποδοτικά Έργα ΣΔΙΤ, ο ιδιωτικός φορέας αποπληρώνεται μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης του έργου, για τη χρήση του οποίου καταβάλλεται σχετικό αντίτιμο άμεσα από τον καταναλωτή/χρήστη, και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να επεκτείνουμε τα Ανταποδοτικά ΣΔΙΤ περισσότερο στη χώρα μας.
Στα Έργα ΣΔΙΤ κοινωνικών υποδομών, με πληρωμές διαθεσιμότητας ο ιδιωτικός φορέας αποπληρώνεται απευθείας από το δημόσιο φορέα, σε βάθος χρόνου, μετά την έναρξη λειτουργίας, βάσει προκαθορισμένων προδιαγραφών αποτελέσματος από το ΠΔΕ.
Και σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να υπογραμμίσω κάτι πολύ σημαντικό.
Στα έργα ΣΔΙΤ, όταν η κατανομή του επιχειρηματικού ρίσκου είναι σωστά επιμερισμένη ανάμεσα στο κράτος και στον ιδιώτη, τότε η δημόσια δαπάνη δεν προσμετράται, ούτε στο δημόσιο έλλειμα, ούτε στο δημόσιο χρέος.
Καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας των έργων ΣΔΙΤ, είναι η επιτάχυνση του χρόνου δημοπράτησης, και αξίζει να τονίσουμε ότι, η Ελλάδα κατετάγη 2η παγκοσμίως, ανάμεσα σε 140 χώρες στον τομέα των «Βέλτιστων Διαγωνιστικών Διαδικασιών σε έργα ΣΔΙΤ», σύμφωνα με την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα ΣΔΙΤ, καθώς επίσης και ότι, πολλά έργα ΣΔΙΤ έχουν αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις.
Πώς το πετύχαμε όμως αυτό ως χώρα ;
Το πετύχαμε, επειδή η Μονάδα ΣΔΙΤ που χειρίζεται όλα αυτά τα έργα, δεν είναι κάποιος σύνθετος και γραφειοκρατικός μηχανισμός, αλλά έχοντας μόνο πέντε (5) στελέχη!!! Συνεργάζεται με εξειδικευμένους χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους.
Έχει πετύχει αυτά τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα, επειδή αξιοποιεί πολύ καλά τους εξωτερικούς συμβούλους, οι οποίοι συμβάλουν σ’ όλη τη διαδικασία ωρίμανσης και υλοποίησης έργων ΣΔΙΤ.
Αξίζει, επίσης, να υπογραμμίσουμε την πολύ σημαντική συμβολή του ανταγωνιστικού διαλόγου στην όλη διαδικασία του ΣΔΙΤ, ο οποίος με τη συμμετοχή του καθενός υποψηφίου αναδόχου Ι.Φ.Σ., συμβάλει αφενός στη διαμόρφωση των τελικών τεχνικών προδιαγραφών που βελτιώνουν την ποιότητα του έργου, αλλά και στη μείωση των ενστάσεων και προσφυγών, άρα και στη βελτίωση του χρόνου ολοκλήρωσής της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Και εδώ να αναφέρω ότι, εμείς ως «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ- Σύμβουλοι Μηχανικοί», αυτήν την περίοδο συμμετέχουμε ως Τεχνικοί Σύμβουλοι στην ωρίμανση αρκετών έργων ΣΔΙΤ. Ενδεικτικά αναφέρω:
- Τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας για λογαριασμό του
Υπουργείου Υποδομών.
- Το Νέο Κυβερνητικό Πάρκο, στο ακίνητο ΠΥΡΚΑΛ για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ
- Τις Φοιτητικές Εστίες των Πανεπ/μίων Κρήτης, Θράκης, Θεσσαλίας και ΠΑΔΑ.
- Αρδευτικά Δίκτυα μέσω του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 του ΥΠΑΑΤ
- Το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών, τα οποία ωριμάζει η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς βέβαια και αρκετά άλλα.
Επίσης, εκτός από τα ΣΔΙΤ, ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης έργων υποδομής, θα αποτελέσουν και οι Πρότυπες Προτάσεις, παρότι θεσμοθετήθηκαν το 2022 με τον Ν. 4903/22, που όπως διαφαίνεται θα δώσουν λύση σε θέματα γραφειοκρατίας, υποστελέχωσης και έλλειψης πόρων του Δημοσίου, για ωρίμανση έργων που «φρέναραν» τις αναπτυξιακές διαδικασίες.
Μέσω των Πρότυπων Προτάσεων, ο ιδιωτικός τομέας, και ειδικότερα οι υποψήφιοι ανάδοχοι των έργων, ωριμάζουν με συμβούλους μελετητικά κρίσιμα έργα υποδομής, και τα υποβάλλουν στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης, όπου μαζί με όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, και τον τεχνικό φάκελο του έργου υποβάλλουν και τον τρόπο χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου, δηλαδή αν θα είναι με σύμβαση παραχώρησης ή με ΣΔΙΤ, και εφόσον η επιτροπή εγκρίνει την πρόταση, προχωράει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.
Από το νόμο αυτό, επιτρέψτε μου, επίσης, να σταθώ σε 2 λέξεις κλειδιά. Στη λέξη «καινοτομία» και στη λέξη «πολυπλοκότητα», που πρέπει να εμπεριέχουν τα έργα που προτείνονται με Πρότυπες Προτάσεις, και που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή τους από την Επιτροπή Αξιολόγησης.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι:
Τα νέα αυτά εργαλεία υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής, δηλαδή οι παραχωρήσεις, τα ΣΔΙΤ και οι Πρότυπες Προτάσεις, σε αντίθεση με τους κλασικούς και παρωχημένους τρόπους υλοποίησης δημοσίων έργων, διαφοροποιούνται στα εξής:
Χρηματοδοτούν έργα με πόρους του ιδιωτικού τομέα, εξοικονομούν χρόνο στις διαδικασίες ωρίμανσης, δημοπράτησης και υλοποίησης των έργων, και, βελτιώνουν την ποιότητα των έργων, καθώς όλο το κόστος συντήρησης το αναλαμβάνει ο παραχωρησιούχος ή ο Ι.Φ.Σ. και όλα αυτά βέβαια είναι προςόφελος των πολιτών, της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.
Όλα τα παραπάνω βέβαια, έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στον πολίτη, γιατί αυτός είναι ο χρήστης των έργων αυτών, βελτιώνοντας εν τέλει την ποιότητα ζωής του, βοηθούν και ενισχύουν την ανάπτυξη, και φυσικά προστατεύοντας το περιβάλλον, αφού στα κριτήρια αξιολόγησης των έργων αυτών, είναι η βιωσιμότητα και η αποδοτικότητα τους.
Και εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι, με δεδομένη την πολύ μικρή συμμετοχή των κλασικών δημόσιων υπηρεσιών, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των μελετητών και των συμβούλων, καθώς αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία ωρίμανσης, αξιολόγησης, επίβλεψης και γενικά υποστήριξης των έργων αυτών, εφαρμόζοντας πιο καινοτόμες μεθόδους, σύγχρονες προδιαγραφές και πρωτοπόρες πρακτικές υλοποίησης και φυσικά όλα τα παραπάνω γίνονται σε συντομότερο χρόνο.
Θα έλεγα, επίσης, ότι οι μεγάλες ελληνικές μελετητικές και συμβουλευτικές εταιρείες, επειδή γνωρίζουν πολύ καλύτερα, το ισχύον, ελληνικό, θεσμικό πλαίσιο, εφόσον μπορούν και έχουν ολιστική προσέγγιση, αντιμετωπίζουν πιο σφαιρικά το κάθε ένα έργο και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να προβλέπουν και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις όποιες καθυστερήσεις μπορεί να προκύψουν, ώστε τα έργα αυτά να ωριμάζουν γρηγορότερα, τηρώντας, πάντα τα κριτήρια της βιωσιμότητας και αειφορίας, τόσο κατά την υλοποίηση όσο και κατά τη λειτουργία τους».