22 Απριλίου 2021

22η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Παγκόσμια Ημέρα της Γης η σημερινή, 22η Απριλίου και  ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει στο μήνυμά του: «Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας τόσο από τον κορωνοϊό όσο και από την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής διαταραχής» και  συμπληρώνει ότι είναι ανάγκη να «μετατρέψουμε την ανάκαμψη σε πραγματική ευκαιρία για να κάνουμε τα πράγματα σωστά για το μέλλον». Ο Όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες» ευαισθητοποιημένος στην προστασία του περιβάλλοντος υπήρξε ανέκαθεν υπέρμαχος κοινωνικών δράσεων για την πράσινη αφύπνιση.

Ο κ. Γκουτέρες υπογραμμίζει: «Η βιοποικιλότητα μειώνεται απότομα. Η διατάραξη του κλίματος πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή και η παρούσα κρίση είναι ένα άνευ προηγουμένου κάλεσμα για αφύπνιση».

Προτείνει, μάλιστα, ο γ.γ. του ΟΗΕ έξι δράσεις σχετικές με το κλίμα, που θα πρέπει να διέπουν την ανθρώπινη δράση. Πρώτον, εκτιμά ότι καθώς δαπανούνται τεράστια χρηματικά ποσά για την ανάκαμψη από τον κορoνοϊό, θα πρέπει να συνδυαστούν με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων μέσω μιας καθαρής και πράσινης μετάβασης. Κατ’ επέκταση όπου τα χρήματα των φορολογούμενων χρησιμοποιούνται για τη διάσωση των επιχειρήσεων, πρέπει να συνδέονται με τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τρίτον, η οικονομία πρέπει να μετατραπεί από γκρίζα σε πράσινη και τέταρτον τα δημόσια κεφάλαια πρέπει να χρησιμοποιηθούν για επένδυση στο μέλλον, όχι στο παρελθόν και να διοχετευθούν σε βιώσιμους τομείς και έργα που βοηθούν το περιβάλλον και το κλίμα. Συγκεκριμένα, αναφέρει  ότι οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων πρέπει να σταματήσουν και οι ρυπαντές  πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν για τη ρύπανση. Ως πέμπτη αρχή διευκρινίζει ότι  «οι κλιματικοί κίνδυνοι και ευκαιρίες πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως επίσης και όλες οι πλευρές της χάραξης δημόσιας πολιτικής και υποδομών» και ως έκτη την ανάγκη «όλοι να δουλέψουμε μαζί ως διεθνής κοινότητα».

Τέλος, διευκρινίζει ότι τα αέρια του θερμοκηπίου, όπως και οι ιοί, δε σέβονται εθνικά σύνορα και καταλήγει «αυτή την Ημέρα Γης, ας απαιτήσουμε μαζί ένα υγιές και ανθεκτικό μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη εξίσου».