16 Αυγούστου 2019

Logistics: Μοχλός Αναδιαμόρφωσης του Αναπτυξιακού Μοντέλου της Εγχώριας Οικονομίας

Του Μιχάλη Χατζηβρέττα,

Οικονομολόγου, MSc,

αν. διευθυντή Τομέα Ιδιωτικών Επενδύσεων

της «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ»

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, πρόσδεσης της χώρας σε διακρατικές συμβάσεις διάσωσης, ύφεσης της παραγωγικής δραστηριότητας και αύξησης της ανεργίας, έχει εμπεδωθεί πλέον η ανάγκη αναδιάταξης και αναδιοργάνωσης των εγχώριων παραγωγικών συντελεστών και η χάραξη μίας νέας στρατηγικής για την αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, εστιάζοντας στα στρατηγικά της πλεονεκτήματα και στην επίλυση των χρόνιων παθογενειών.

Η αξιοποίηση και ανάπτυξη του κλάδου των logistics έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν ένα παγκόσμιου χαρακτήρα εμπορευματικό σταυροδρόμι. Η ανάδειξη της χώρας σε κύριο εμπορευματικό πέρασμα από τις αγορές της Ασίας, κυρίως της Κίνας η οποία θεωρείται η βιομηχανική περιοχή του πλανήτη, προς την (υπέρ)καταναλώτρια Ευρώπη και το αντίστροφο, δύναται να δημιουργήσει σημαντικές ωφέλειες στο σύνολο της εγχώριας οικονομίας.

Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν δρομολογηθεί σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων, με αιχμή την περιοχή του Πειραιά και της Αττικής, ενώ δρομολογούνται και άλλες. Τέτοιες είναι:

  • Το Θριάσιο Ι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο project της χώρας στον κλάδο των logistics, με επιφάνεια 600 στρέμματα, στο οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί επένδυση ύψους 180 εκατ. ευρώ.
  • Το Θριάσιο ΙΙ. Γειτνιάζει με το Θριάσιο Ι, έχει συνολική επιφάνεια 1.450 στρέμματα και υποβάλλονται δεσμευτικές προσφορές ως 17/09 για την αξιοποίησή του.
  • Το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη. Σε έκταση 600 στρεμμάτων υπολογίζεται ότι θα αναπτυχθεί επένδυση 150-200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων Logistics000τ.μ.
  • Εμπορευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας. Επένδυση 7,6 εκατ. ευρώ, για την οποία κατατέθηκε φάκελος στο Υπουργείο Ανάπτυξης πριν λίγες ημέρες.

Το κλειδί στην προκείμενη περίπτωση είναι η διευκόλυνση ανάπτυξης ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα των Logistics, ώστε να προσελκυσθούν όσο το δυνατό περισσότερες ξένες επενδύσεις και να αναδειχθεί η χώρα ως διεθνής κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ήταν και είναι απαραίτητο να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, τα οποία αφορούν τα εξής:

  • Απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου των Logistics και της αδειοδότησής τους.
  • Χάραξη Εθνικής στρατηγικής για τις οδικές μεταφορές.
  • Χάραξη εθνικής στρατηγικής για τις συνδυασμένες μεταφορές. Αξιοποίηση και σύνδεση των λιμανιών με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο.
  • Κίνητρα για ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων.

Σήμερα, εκτός από το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και αφορά την ενίσχυση των στρατηγικών επενδύσεων, στο οποίο εντάσσεται η ανάπτυξη των εμπορευματικών κέντρων που προαναφέρθηκε, το Ελληνικό Κράτος έχει δημιουργήσει το πλαίσιο κινήτρων για την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα των Logistics. Πιο συγκεκριμένα, ο Αναπτυξιακός Νόμος Ν.4399/16, ενισχύει τις ιδιωτικές επενδύσεις στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, εστιάζοντας στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών 3rd Party Logistics.

Οι δαπάνες, οι οποίες ενισχύονται μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

  • Κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Αθροιστικά όχι πλέον του 45% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών. Στον τομέα του τουρισμού ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 60% για τις κτιριακές δαπάνες, ενώ για κτίρια τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, ο εν λόγω συντελεστής ανέρχεται στο 80%.
  • Αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, για ΜΜΕ, υπό προϋποθέσεις.
  • Αγορά και εγκατάσταση καινούριων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, τεχνικών εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων εσωτερικής διακίνησης.
  • Μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
  • Ειδικές & μηχανολογικές εγκαταστάσεις.
  • Μεταφορά τεχνολογίας, αγορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, άδειες εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνίες, τεχνογνωσία και μη κατοχυρωμένες τεχνικές γνώσεις.
  • Συστήματα διασφάλισης ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικού και συστήματα οργάνωσης της επιχείρησης.
  • Προϋποθέσεις ενίσχυσης μισθολογικού κόστους.
  • Υποχρεωτική καθαρή αύξηση του αριθμού των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (ΕΜΕ) σε σύγκριση με τις ΕΜΕ του προηγούμενου δωδεκαμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής.
  • Πλήρωση των θέσεων εργασίας εντός 3 ετών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας και υποχρεωτική διατήρηση των θέσεων εργασίας για 3 έτη από την πλήρωσή τους για τις ΜΜΕ και για 5 έτη για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις, όσον αφορά τα καθεστώτα της Γενικής Επιχειρηματικότητας και των Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ και για 3 έτη για τις Μικρές Επιχειρήσεις από την ημερομηνία πλήρωσής τους και 5 έτη για τις Μεσαίες Επιχειρήσεις, όσον αφορά το καθεστώς Συνέργειες και Δικτυώσεις.
  • Δαπάνες για Συμβουλευτικές Υπηρεσίες (παρακολούθησης υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, υποστήριξης αδειοδοτήσεων, χρηματοδότησης κ.λπ. (μόνο για νέες ΜΜΕ, επταετίας το πολύ).
  • Δαπάνες εκκίνησης (μόνο για υπό ίδρυση ΜΜΕ (για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας – νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, οργανωτικές μελέτες κλπ.)

Η ενίσχυση που προβλέπεται από τις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου 4399/16 κυμαίνεται από το 10% ως το 55% του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου, ανάλογα με το είδος της ενίσχυσης (φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση κτλ.), το μέγεθος της επιχείρησης (μικρή, μεσαία, μεγάλη) και τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης. Πλαφόν της ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο είναι τα 5.000.000€.

Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων καθορίζεται στην απόφαση υπαγωγής και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης έγκρισης. Υπό προϋποθέσεις (όπως είναι η υλοποίηση του 50% του επενδυτικού έργου) είναι δυνατή η παράταση του εγκεκριμένου χρόνου υλοποίησης έως και δύο (2) επιπλέον έτη.

Η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Ανάπτυξης» έχει τη δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών συμβούλευσης, αναφορικά με τη αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων κάθε είδους (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακοί Νόμοι, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  • Έλεγχος επιλεξιμότητας.
  • Προ-αξιολόγηση, εκτίμηση βαθμολογίας ανά πρόγραμμα.
  • Εκπόνηση business plan και υποβολή πρότασης (με στόχο την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση).
  • Υποστήριξη κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.
  • Παρακολούθηση υλοποίησης επενδυτικού σχεδίου (τήρηση των προβλέψεων του προγράμματος, ορθή τήρηση των διαδικασιών, πρόληψη – αποφυγή λαθών).
  • Υποβολή αιτημάτων ελέγχου και πληρωμής.

Περισσότερες πληροφορίες στο 2310552110 ή στο 2109580000 ή στο [email protected]